۲۶ بهمن به مناسبت روز گز اصفهان به عنوان میراث همایش گز اصیل اصفهان در دانشگاه اصفهان برگزار و در آن از ترانه گز که یکی از خوانندگان اصفهانی خوانده و سمفونی گز رونمایی شد
در مورد تاریخچه و سابقه تولید گز اصفهان، متأسفانه اطلاعات مدون و دقیقی ثبتنشده است.ولی بر اساس برخی خاطرات شفاهی و سینه به سینه، گز سابقهای ۴۵۰ ساله دارد و از زمان صفویه و همزمان با شکوفا شدن مجدد هنر و فرهنگ ایرانی در اصفهان به وجود آمده است.
البته نقل قولهای معتبرتر حاکی از آن است؛ که ریشه و قدمت گز از دورهی قاجاریه بوده است.بهطوریکه در دورهی آقا محمدخان قاجار، گز به کشورهای دیگر صادر میشد و معمولاً یکی از شیرینیهایی بود که به عنوان پیشکش به پادشاهان کشورهای دیگر هدیه داده میشد.
یادآوری و ثبیت شهر اصفهان به عنوان خاستگاه اصیل گز
رئیس هیأت مدیره انجمن صنایع غذایی استان اصفهان در نشست خبری با اصحاب رسانه به مناسبت همایش گز اصفهان به عنوان میراث ناملموس اظهار داشت: گز اصفهان که با بیش از ۴۵۰سال سابقه در تولید سنتی و بیش از صد سال هم در تولید صنعتی رشد داشته، با تلاشهایی که انجام شده ۲۶بهمن بهعنوان روز گز اصیل اصفهان در تقویم گردشگری کشور به ثبت رسیده است.
سرشوقی بااشاره به اینکه قدمت تشکیل انجمن کارفرمایان صنایع غذایی استان اصفهان از سال ۱۳۷۳می باشد عنوان کرد:انجمن درحال حاضر تحت پوشش حمایت وزارت کار و باهمکاری اتاق بازرگانی استان اصفهان فعالیتهای مضاعفی داشته، انجمن اصفهان از سالها قبل در بحث صنایع غذایی قدمت قابل توجهی داردکه نخستین فعالیتهای این انجمن برگزاری همایشهای صنایع غذایی بوده و در بسیاری از موارد صنایع غذایی و مواد خام رتبه بسیار بالایی دارد.
وی ادامه داد: در حال حاضر ما ۲۰۰ مهندس گزسازی داریم، صنعت گز حداقل ۱۰۰ سال قدمت دارد و و نکته جالب اینکه این صنعت قبل از جنگ جهانی دوم نیز وجود داشته است.
وی با بیان اینکه گز یک محصول اصیل ایرانی است و اتحادیه گز و شیرینی اصفهان، گز را ثبت اصالت کرده است، اظهار کرد: در حال حاضر ۱۰ هزار شغل مستقیم در صنعت گز وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: حدود ۱۰۰ سال است که گز صنعتی شده است، اما پیش از آن نیز بهصورت سنتی تولید میشده و از زمان صفویه وجود داشته است. پس میتوان برآورد کرد که گز حدود ۴۵۰ سال قدمت دارد.
رونمایی از سمفونی گز با صدای استاد علیرضا افتخاری
بخشی از تصاویر همایش گز اصیل اصفهان
خواننده: مجید صمیمی
ترانهسرا: شاهده خدادادی
آهنگساز و تنظیم کننده: سینا فرزادیپور
برای عضویت در خبرنامه صنایع غذایی اصفهان فرم مقابل را تکمیل بفرمایید