صنعت غذا، زیر ساخت سلامت
همایش روز جهانی ایمنی غذا با شعار « ایمنی غذا، مسوولیت اجتماعی » با حضور معاون غذا و داروی دانشگاه و معاون امور صنایع وزیر صمت، مدیر کل صمت اصفهان، مدیر کل استاندارد، مدیر سازمان دامپزشکی و جمعی از تولید کنندگان و کارشناسان معاونت غذا و دارو برگزار شد.
به گزارش دنیای اقتصاد محمود اعتباری در جمع صنعت گران مواد غذایی گفت : بیش از ۲۰۰ بیماری میتواند توسط غذای ناسالم به مردم منتقل شود که این بیماریها ناشی از آلودگی های میکربی، مواد آلاینده، سُموم و افزودنیهای غیرمجاز است.
او با اشاره به اینکه سالانه ۱۰ درصد از مردم دنیا بدلیل عوامل ناشی از مواد غذایی آلوده بیمار میشوند، افزود: کودکان ۹ درصد جمعیت را تشکیل و به ۴۰ درصد بیماریهای قابل انتقال از مواد غذائی مبتلاء می شوند. این آمار نشان دهنده اهمیت سلامت مواد غذایی است. دکتر اعتباری خاطرنشان کرد: حدود ۹۰۰ کارخانه و کارگاه تولید فرآورده غذایی تحت پوشش و نظارت معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان قرار دارند که نسبت به برخی از استان های دیگر، رقم بالایی است. معاون غذا و داروی دانشگاه با اشاره به اینکه علاوه بر بخش صنعتی، فراوردههای غذایی که بطور صنفی تولید میشود نیز در سطح عرضه مورد پایش و نظارت قرار میگیرند، تصریح کرد: البته انتظار داریم که همه فراوردههای غذایی زیر بخش تولید صنعتی بیایند زیرا نظارتها در آنجا دقیق تر و همیشگی است.
کیفیت مقدم بر قیمت
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت طی سخنرانی خود غذای سالم و مناسب را بهترین دارو برای سلامتی انسان عنوان کرد و گفت: با سرمایه گذاری روی کیفیت مواد غذایی باید تغذیه مناسب را جایگزین درمان و هزینه دارویی کنیم. کیفیت مواد غذایی باید بر قیمت آن اولاتر شود زیرا مردم محصولات ارزان اما فاقد کیفیت مناسب را نمیپسندند.
او به چالش برقراری ارتباط با مشتری نیز اشاره و اضافه کرد: در این پیوند، بستهبندی مواد غذایی اهمیت زیادی دارد و از طرفی، کیفیت و حجم محتوا نباید تحت تأثیر قالب و بستهبندی قرار گیرد.
محمد مهدی برادران با اشاره به اینکه ما باید دست تولیدکنندگان را باز بگذاریم تا کیفیت محصولات آنها حفظ شود، تاکید کرد: باید استانداردهای تشویقی و تکمیلی برای فراوردههای غذایی فعال شود تا مردم با اطمینان بیشتری خرید کنند. وی تصریح کرد: یکی از اقدامهای انجام شده در این زمینه، استاندارد اختیاری و نشان موسوم به طیب است که در کنار موارد حداقلی رعایت بهداشت، مباحث حداکثری را نیز به مردم پیشنهاد میکند.
۱۵ نشان حالا دیگر در اصفهان
سرپرست اداره کل استاندارد اصفهان نیز در همین رویداد از صدور ۷۰ نشان «حَلال» برای محصولات غذایی استان از ابتدای امسال تاکنون خبر داد و گفت: این تعداد در مقایسه با سال گذشته نشاندهنده رشد خوبی در زمینه صدور و دریافت این نشان است.
علی مالکی در همایش «روز جهانی ایمنی غذا» در اتاق بازرگانی اصفهان افزود: سال گذشته در استان اصفهان حدود ۱۵ نشان حلال صادر شده بود.
او با تاکید بر اینکه سازمان ملی استاندارد تنها مرجع قانونی صادرکننده نشان حلال در کشور است، اظهارکرد: رویههای صدور نشان حلال برای متقاضیان بویژه صادرکنندگان تسهیل شده است.
مالکی همچنین با تاکید بر اینکه مصرف کنندگان هنوز با حقوق خود در باره ایمنی و کیفیت محصولات بخوبی آشنا نیستند، گفت: لازم است فرهنگسازی بیشتر درباره ایمنی و سلامت غذا صورت گیرد تا مردم در این زمینه مُطالبهگر شوند.
وی با اشاره به مباحثی که در باره «رواداری»(Tolerance) مطرح شده است، افزود: حد رواداری(علامتهای جمع و تفریق حک شده بر روی بستههای مواد غذایی) فقط از روی نشانهگذاری بستهبندی محصولات حذف میشود در حالیکه این موضوع هنوز در نظام استاندارد مورد توجه است.
سرپرست اداره کل استاندارد اصفهان با اشاره به اینکه اگر تولیدکنندگان موازین استاندارد را رعایت کنند در این زمینه مشکلی برای آنها بوجود نمی آید، تصریح کرد: عده ای بودند که کمفروشی میکردند و آمار آنها قابل توجه بود اما اکنون این موضوع در حال پایش و کنترل است.
روند کاهشی سرمایه گذاری در صنایع غذایی
رئیس سندیکای صنایع کنسرو ایران نیز در این همایش گفت: لازم است حمایت بیشتری از فضای عمومی کسب و کار بویژه صنایع غذایی در کشور صورت گیرد.
مسعود بختیاری با بیان اینکه در زمینه صنایع غذایی شاهد کاهش سرمایهگذاری هستیم، افزود: اگر فضای کسب و کار به همین منوال بماند تولیدکنندگان میل و رغبت چندانی برای سرمایهگذاری نخواهند داشت.
تبلیغات نادرست در باره مواد غذایی به سلامت جامعه ضرر میزند
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان نیز در این همایش با اشاره به اهمیت اطلاع رسانی در باره کیفیت مواد غذایی صنعتی، گفت: در برخی موارد شاهد انتشار مطالب و اخبار نادرستی درباره کیفیت مواد غذایی هستیم که بدون پُشتوانه علمی مطرح و یک تبلیغ منفی سبب وارد شدن ضرر و زیان به سلامت جامعه می شود. محمدجعفر فوده به ادعاهایی که پیش از این درباره عرضه شیر پاستوریزه با میزان بالای «آفلاتوکسین» در جامعه مطرح شده بود، اشاره کرد و افزود: پیرو این ادعا، گروهی گفتند شیر پاستوریزه برای سلامت مُضر است در حالی که هیچ سند علمی در باره این ادعا وجود نداشت و حاضر نبودند که در این زمینه نیز مُناظره کنند.
وی ادامه داد: در تحقیقاتی که در اصفهان به مدت یک سال انجام شد، همه گاوداریهای صنعتی استان مورد پایش قرار گرفت و مشخص شد که میزان افلاتوکسین در شیرها از متوسط استاندارد جهانی، پایینتر و قابل قبول است.
رئیس هیأت مدیره انجمن کارفرمایان صنایع غذایی اصفهان نیز در این همایش گفت: این استان ظرفیت زیادی در زمینه صنایع غذایی برای اشتغال و ثروت آفرینی برای مردم دارد اما تاکنون مغفول مانده است. علی سرشوقی با تاکید بر لزوم فرهنگسازی برای مصرف محصولات تولیدی اصفهان در داخل استان افزود: تعدادی از شرکت های پخش برای فعالیت در برخی استان های دیگر با مشکلاتی مواجهند زیرا مردم آنجا بیشتر تمایل دارند که از محصولات تولیدی شهر خود استفاده کنند. نرگس نادیان رئیس هیات مدیره انجمن فنی صنایع غذایی استان اصفهان نیز در این رویداد، برخی از مشکلات فعالان این انجمن را مشخص نبودن جایگاه واقعی مسوولان فنی و نیاز آنها به حمایت بیشتر دانست و تاکید کرد: برخی از قوانین سازمان غذا و دارو درباره فعالیت مسوولان فنی، نیاز به بازنگری دارد. در این همایش از تولیدکنندگان صنایع غذایی برتر استان اصفهان تجلیل شد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید